KAKO JE TEŠNJAKU NOVAC “OTVORIO OČI”

KAKO JE TEŠNJAKU NOVAC “OTVORIO OČI”

UVOD PRENOSIOCA ISTINITE PRIČE: Selam alejkum cijenjeni stanovnici Dženneta, ako Bog da. Prije nego što prenesem pokajničku priču jednog skromnog brata iz Tešnja koji se zove Mirnes, napravit ću jedan mali uvod.  Nema čovjeka na planeti Zemlji a da nema ljubavi prema Dunjaluku. Tako je i naš Poslanik Muhammed, alejhi selam, imao određenu ljubav prema Dunjaluku. Poslanik, alejhi selam, je rekao: „A ja volim od dunjaluka tri stvari: Miris, žene i radost mojih očiju je u namazu.”   Nemojte ovaj hadis krivo shvatiti, Muhammed, alejhi selam, nije činio blud sa ženama. Odnosio se sa ženama onako kako je Allah naredio. Spuštao bih pogled kada bi naišla kakva žena itd. Ali nema čovjeka kojeg žena ne može ushititi.

Bošnjaci od Dunjaluka vole dvije stvari: žene i pare (novac). Ali, baš taj novac je promijenio ovog brata. Allah ga je preko novca uputio na Pravi put. Pa, pročitajte ovu istinitu priču. Allah vam se smilovao.

 

 

DOŽIVLJAJ BRATA MIRNESA:

E, ovako. malo ću vam pričati o sebi i i iskren ću biti. Nadam se da ćete ovo svatiti kao pouku, jer s tom namjerom i pišem.

 

Doživio sam svašta kroz život i ne bih želio kroz budućnost da mlađi naraštaji prolaze kroz slično. Dragi moji prijateli i sugrađani, pogotovo ovi mlađi da obrate pažnju na tekst, jer ne pišem bez razloga. Ja znam da za pojedince možda i ispadam budala i sve ostalo što nije dobro, ali vjerujte, nije da vam pametujem, već vam JARAN govori što je njega gazilo. Zato, molim mlađi naraštaj da obrate više pažnje na svoje ponašanje, pogotovo što se tiče izlazaka i opijanja. Zato podvlačim, prijatelji moji, niste ni svjesni šta radit, šta radimo i šta smo radili.

 

Hvala ALLAHU mome, pa mi je otvorio oči i vidim gdje sam i šta sam, zato se zapitajte dragi moji prijatelji? Zapitajte se kada dignete glavu u vedro noćno nebo. Dovoljno je pametnom i jedna, a budali nisu ni stotine riječi dovoljne. Zato vam i pišem sve ovo, jer sam shvatio da sam bio na pogrešnom putu.

 

 Evo jedan primer koji mi se desio. U više navrata u razgovoru s mojim prijateljem, što ću ponoviti, PRIJATELJEM, jedinim i iskrenim, a on je MIRZET U., sam mu rekao više puta i naglasio: DA MI HOĆE ALLAH DRAGI DATI DA ODEM IZ OVE BOSNE, što sam to više puta ponovio. Mirzet je bio moj “gazda” dunjalučki, kakvog samo čovjek može poželjeti. Hvala mu za to, kao što mogu reći – hvala i jednom mome novom prijatelju kojeg sam upoznao u tuđoj zemlji. On me je prihvatio kao svoga brata koji mi je pojasnio neke stvari kroz jednu ili više poučnih priča. Taj JARAN se zove EDIS R., neka ga ALLAH NAGRADI za sve ovo što sam sada prihvatio.

 

Pazite sada šta ću da napišem! Posebno obratite pažnju!

Bajram, kurban bajram je bio. Dočekujem ga u Švedskoj, bez ikoga svoga, osim novog prijatelja – DISETA (to mu je nadimak). Tog dana tj. Prvi dan bajrama dočekao sam klanjajući bajram namaz u džamiji u Geteburgu. U tu džamiju sam ušao sa samo 110 kruna (‘kruna’ je novčana valuta u Švedskoj). To bi je bilo sve od novca kojeg sam imao za Bajram. S tim novcem sam trebao provesti dane Bajrama, ali Allah me je iskušao. Pri izlasku iz džamije “stajala” je jedna kutija na kojoj je pisalo: “Pomoć nemoćnima” ili “ugroženima”, nisam siguran. Kada sam pogledao u kutiju, ubacio sam 20 kruna, zato što sam pomislio da je to sergija. Ali, naprotiv, kada sam izlazio iz džamije sav sretan, i hajmo reći tužan, jer nisam sa svojom porodicom, video sam ljude koji su stajali pored sergije koju su prikupljali za džamiju. Bilo me je stid da prođem kraj tog čovjeka koji je prikupljao sergiju, a da ne dam ništa novca. Stvarno sam se stidio, ali sam imao još u džepu 90 kruna. Izvadio sam još 40 kruna i halalio, i na tome je ostalo. Tako sam čestitao bajram, onima koje sam znao i koga nisam, jer sam imao potrebu za tim. Nisam toliko ni poznavao ljude da bih se osjećao, nekako, ugodno, kao u mome MRKOTIĆU (Mrkotić je selo u općini Tešanj).

 

Kada sam izašao iz Bajram namaza, i nejse priča po priča, krenuo sam u stan znajući da me niko ne čeka raširenih ruku kao moja majka što je to do sada radila. To mi je bio prvi bajram koji nisam dočekao sa svojim roditeljima, ali OK. Da se vratim na ono što sam vam pokušao reći. Taj dan me je DISE (Edis) pozvao na bajramski ručak, na čemu mu se zahvaljujem. Tada je bio petak. Sjećam se kao da je bilo jučer. I tako smo sjedili kod njega, dok nije bilo vrijeme za Džumu namaz. Idući niz ulicu zadnji sam se u koloni kretao, odmah poslije Diseta (Edisa) i njegove djece. Zaostajao sam iza njih, jer sam pisao poruku čestitajući bajram svojim roditeljima i jedinim sestrama. Ali, pazite sad! Svi su prošli pored te stvari, niko nije vidieo da ispred njih (pet ili šest osoba) “stoji” novčanica od 500 kruna. Ja sam se nalazio zadnji od skupine, pa sam se zapitao, braćo moja draga, je li ovo moguće? Je li moguće da mi je ALLAH VRATIO 5X (pet puta) VIŠE NEGO ŠTO SAM JA UDJELIO.

 

Zato vas molim da prepoznate ALLAHOVE KUŠNJE I ISKUŠENJA KOJIM VAS MUDRO ISKUŠAJE. Zato se potrudite, jer zbilja – ALLAH JE SVEMOĆAN. Stoga ako neko može da izvuče pouku iz mog iskušenja, jer zbilja je bili tako, ALLAH MI JE SVJEDOK, biće mi drago. Nadam se da ne mislite da samo pišem ovo iz dosade, jer to nije tacno. Želio sam da podijelim ovo s vama i stoga – ESSELAMU ALEJKUM. Zapitajte se, a odgovor ima – to je ISLAM.

GOVOR PRENOSIOCA PRIČE: Pogledaj, dragi brate I sestro, kako je dova Allahu promijenila stanje ovog insana. On je molio Allaha dam u opdari opskrbu u tuđini, a Allah mu je zaista to I podario. Allah mu je podario uputu u Švedskoj. Pogledaj oko sebe I razmisli.

I na kraju. Najbolji govor je Allahov govor (Kur’an), a najbolja uputa je uputa Njegova (Allahova) roba i Poslanika Muhammeda, alejhi selam. Hvala Allahu koji Svojom milošću obrće ljudska srca i tako ljude spašava džehennemske Vatre koja je 70 puta jača od dunjalučke. Allahu, naš Gospodaru, smiluj se Poslaniku Muhammedu, poslanikovim ashabima i svim dobrim robovima. Amin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s